Popelčiny oříšky

V našich končinách snad neexistuje osoba, která by neznala lískové ořechy. A to nejen z pohádky o chudě Popelce, které přinesly štěstí. Lísky byly v minulosti hojně rozšířeny také na našem území, dnes už jich ale tolik nenajdeme. Kromě plodů posloužily také jako větrolamy a živé ploty, s rozvojem staveb jich ale spousta užila. Hlavní produkce pochází z Turecka. Obsahují hodně bílkovin, vitaminu E a hořčíku. Jejich příjemné aroma má na svědomí látka filbertin, která se tepelnou úpravou až 800krát zvyšuje – proto tak skvěle chutnají pražené nebo v pečených dezertech.

hazelnut-1098182_960_720

Jak již bylo nakousnuto výše, v kuchyni jsou skvělé zejména ve sladkých pokrmech. Vyrobit si můžeme například zdravější odnož tolik oblíbených bonbonů Toffifee. V malém hrnci přivedeme k varu kokosovou smetanu, kokosový olej a rýžový sirup, chvíli povaříme, odstavíme, přidáme kešu máslo a vanilku. Hladkou směs nalijeme do formiček, vložíme lískový ořech a necháme v lednici ztuhnout. Poté si rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu a nalijeme ji do každé formičky a opět necháme ztuhnout.

Nejen dezerty jsou ale vhodným cílem použití těchto chutných plodů. Blýsknout se můžete také s ovocným salátem. Na kousky nakrájíme banán, jablko, pomeranč, ořechy nasekáme. Vše smícháme se zálivkou z citronové šťávy a cukru.

Klasiku pak tvoří v kombinaci s cukrem. Plody se opraží, oloupou a vloží do misky. Bokem si ve vodě svaříme cukr s kouskem vanilky a směs nalijeme na přichystané plody, zamícháme a necháme do druhého dne odpočinout. Pak cukerný roztok slijeme a necháme projít varem, opět vložíme oříšky a vložíme do sklenic, v nichž necháme dnem vzhůru zchladnout.

hazelnuts-3176048_960_720

Skvěle se hodí také na pomazánku, stačí je najemno rozmixovat a smíchat s medem. Na pečivu či sucharu chutnají naprosto senzačně.

Připravit můžeme také mléko. Plody opražíme a zalijeme horkým mlékem, přidáme vanilku a med, necháme čtvrt hodiny odstát a můžeme podávat.

Setkat se s nimi můžeme také ve snídaňových či oříškových směsích, které si také snadno můžeme připravit doma. Postup je vlastně velmi individuální – zkrátka si vyberete, co vám chutná a to smícháte. Dobře chutná například směs lískových, kešu, vlašských a burských plodů, mandlí, rozinek, kandovaného ovoce s nasekanou čokoládou.

Pages:
Edit