Schválené ovoce

Rajče patří do čeledi lilkovitých. Učili jste se, že je zeleninou. Je. A od roku 2011 je řazeno i mezi ovoce. Plody, bobule, mají vysoký podíl vlákniny, vitamínu C a Beta-karotenu. Šlechtěním nových odrůd se poněkud vytratila jejich chutnost, ale těm vyrostlým na zahrádce pod sluncem se to nestane. Pěstují se u nás poměrně snadno, odolávají chladu a úroda bývá více než bohatá. Dozrávají postupně od srpna do září. Před prvními mrazíky otrhejte rajčata i nezralá, do Vánoc vám dojdou (uložená mezi jablky při teplotě 10 – 13°C).barevná rajčata.jpg
 
Divoká rajčata pro naše nejmenší, fialová proti rakovině
Nemusíte sázet jen velké červené odrůdy či žluté „hruštičky“, nabídka semen je nepřeberná. Rybízové divoké rajče roste na rozložitém vysokém keříku a je velmi sladké. Ve velikosti hrášků se dobře jí dětem. Každé rajče má protirakovinné účinky, ale prudce fialová odrůda vás nepřekvapí jen vzhledem. Barva je způsobená větším množstvím antokyanů, které působí prý na zdraví člověka až zázračně, především v prevenci proti rakovině a demenci.
 
Tajný recept na domácí kečup
Testy prodávaných kečupů stále nedopadají dobře, takže pokud máte každoroční nadúrodu rajských jablíček, je jejich využití jasné. Recept na kečup je trošku jako rodinný poklad se špetkou tajemství (poměr surovin a koření).chléb s kečupem.jpg
 
Tak tady máte ten náš:
2 kg nakrájených rajčat na kousky, jednu oloupanou červenou řepu na kostičky a tři nahrubo nasekané cibule dáte do hrnce se 120 g cukru, lžící medu a lžící tmavé sojové omáčky, přidáte 120 ml vinného octa, dvě lžičky mleté skořice, dvě lžičky mleté uzené papriky, větší špetku mletého muškátového oříšku, špetku bílého pepře a váček s ostatním kořením (3 bobkové listy, 4 hřebíčky, 6 kuliček celého pepře, 6 kuliček nového koření). Směs vaříte asi tak hodinu a půl do úplného změknutí a částečného vyvaření tekutiny. Pak vyndáte koření v sáčku, rozvar rozmixujete, přecedíte přes jemné síto a dáte znovu vařit, dokud nejste spokojeni s konzistencí. Přidáte šest utřených stroužků česneku se třemi lžičkami soli a podle chuti můžete přikořenit chilli. Teplým kečupem plníte umyté a suché sklenice, navrch kápnete slivovici, zavíčkujete a na pět minut postavíte dnem vzhůru.
Řepa tomu dodá krásnou barvu; jablky my doma kečup nenastavujeme, ale pro zjemnění je tam samozřejmě dát můžete. Dvě tři. Dobrou chuť!

Pages:
Edit